در مصرف آب صرفه جویی کنید؛
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبر شرق به نقل از ایرنا، حسین امامی حجم در تراز عادی هفت سد مخزنی استان را ۵۷ میلیون و ۹۷۰هزار مترمکعب ذکر کرد که به گفته وی حجم فعلی این تعداد سازه آبی هفت میلیون و ۵۸۶ هزار مترمکعب است.
وی اضافه کرد هرچند این عدد نسبت به حجم تراز در مدت مشابه سال ۹۴، ۱۷۸میلیون مترمکعب افزایش دارد، صرفه جویی در مصرف آب ضروری است، تمام سازمانها، نهادها، شخصیت های مرجع، مردم و رسانه های برای صرفه جویی در مصرف این ماده حیاتی تلاش کنند.
وی هفت سد مخزنی استان را اسدیه(رزه)، حاجی آباد، شهید پارسا، فرخی قاین، دره بید، کریت و نهرین ذکر کرد.
امامی یادآور شد: از ۴۰ محدوده مطالعاتی استان ۲۱ محدوده ممنوعه و ممنوعه بحرانی و بقیه محدوده آزاد و بدون تخصیص کشاورزی است.
وی ادامه داد: همچنین از ۱۱ هزار و ۷۴۰ منابع آبی استان، ۲۶۶میلیون مترمکعب آب از ۶ هزار و ۲۵۲ رشته برداشت می شود.
امامی اظهار کرد: در حال حاضر ۹۵ درصد نیاز آبی بخش کشاورزی، صنعت، شرب و خدمات استان در ۴۰ محدوده مطالعاتی از ۶ هزار و ۲۵۲ رشته قنات، سه هزار و ۲۹۹ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و ۲ هزار و ۱۸۹ دهنه چشمه یک میلیارد و ۱۵۳ میلیون مترمکعب آب برداشت می شود.
** کسری ۱۶۵میلیون مترمکعب مخزن محدوده های مطالعاتی استان
این مسئول تاکید کرد: با توجه به ۱۸سال خشکسالی، کاهش بارندگی حجم برداشت از منابع آب های زیرزمینی بیشتر از آب تجدید شونده منابع آب است طوری که محدوده های مطالعاتی با ۱۶۵٫۵ میلیون مترمکعب کسری مخزن روبه روست.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان یادآور شد: با توجه به بحران در منابع آب های زیرزمینی و برای جبران بخشی از کسری حجم سفره های آب زیرزمینی طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در سال ۱۳۹۳ به تصویب شورای عالی آب رسید و از ابتدای سال ۱۳۹۴ این طرح عملیاتی شد.
** طرح احیا و تعادل بخشی و احیای منابع آب های زیرزمینی
به گفته امامی جبران کسری مخزن و جلوگیری از افت بیشتر سطح آب در دشت های مواجه با بیلان منفی، آزاد سازی ظرفیت آبی برای تامین آب مورد نیاز شرب، فضای سبز، خدمات ،حفظ و احیای منابع آب های زیرزمینی به لحاظ کمی و کیفی از اهداف مهم این طرح است.
وی، طرح یاد شده را شامل ۱۵پروژه عنوان کرد و یادآور شد: توسعه و پیاده سازی مدیریت مشارکتی منابع آب زیرزمینی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی آیین نامه مصرف بهینه آب و تعیین تکلیف چاه های آب بدون پروانه از جمله این پروژه هاست.
وی ادامه داد: تقویت گروه های گشت و بازرسی، انسداد چاه های غیر مجاز و جلو گیری از اضافه برداشت چاه های دارای پروانه مجاز، نصب کنتور هوشمند آب و برق، خرید و انسداد چاه های کم بازده و جایگزینی پساب با چاه های کشاورزی از دیگر پروژه های طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی است.
**۸٫۳ میلی متر بارندگی سال زراعی جاری در بیرجند
پرتال اداره کل هواشناسی خراسان جنوبی میزان بارندگی از ابتدای سال زراعی ۹۶-۹۵در بیرجند را ۸٫۳ میلیمتر ذکر کرد که این عدد در مدت مشابه سال قبل ۴۴٫۷ میلیمتر و در بلندت مدت ۴۴٫۵ میلیمتر بود.
همچنین بیشترین میزان بارندگی در سال زراعی جاری با ۲۹٫۲میلمتر مربوط به فتح آباد فردوس، و کمترین آن سه دهم میلیمتر از آن « خور» بیرجند گزارش شده است .
میزان بارندگی در خور نسبت به دوره آماری ۹۸٫۴میلمتر کاهش دارد .
در پرتال این اداره کل میزان بارندگی در ۲۰ ایستگاه هواشناسی استان نسبت به سال قبل کاهش دارد که بیشترین میزان کاهش با ۵۴٫۶ میلیمتر مربوط به قاین است.
همچنین رئیس سازمان هواشناسی گفته است که میانگین بارندگی در کشور در سال زراعی جاری نسبت به دوره آماری بلندمدت ۴۰ درصد کاهش دارد.
به گفته داوود پرهیزگار در سال زراعی جاری شاهد کم بارشی در بیشتر استانهای کشور نسبت به مدت مشابه پارسال و دوره بلندمدت آماری هستیم .
وی ادامه داد: امسال وضعیت بارشها نامناسب تر بود و عمده کم بارشی در جنوب، جنوب شرقی و شرق ایران رخ داده است.
رئیس سازمان هواشناسی اضافه کرد: در این مدت شش استان شامل مرکزی، اردبیل، گیلان، قم، آذربایجان شرقی و لرستان در حد عادی و بالاتر از عادی بارش داشته اند و در سایر استانها بارش در حد زیر نرمال بوده است.
وی کم بارش ترین استان را در سال زراعی جاری هرمزگان با کاهش ۸۹ درصد ذکر کرد و گفت: بیشترین میزان بارش در این مدت مربوط به استان مرکزی با ۱۹ درصد بیشتر از حد نرمال گزارش شده است.
پرهیزگار افزود: خراسان رضوی هشتمین استان پس از هرمزگان، یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، بوشهر و فارس است.
وی گفت: در سال زراعی جاری خشکسالی متوسط برای کشور پیش بینی شده و با توجه به بارشهای کم از هماکنون باید به فکر مدیریت مصرف آب در تابستان سال آتی باشیم.