هر آنچه در مورد پردازنده Core i9 اینتل میدانیم؛
پردازندههای Core i9 کمپانی اینتل، برای رقابت با محصولات تردریپر ایامدی وارد بازار شدهاند. این پردازندهها هستههای زیادی دارند ولی قیمت بالای آنها، خریدار را با چالش جدی مواجه میکند.
پردازندههای Core i9 برای رقابت با پردازندههای تردریپر شرکت ایامدی وارد بازار شدهاند. این پردازندهها، اولین سری جدید محصولات «Core i» طی ۱۰ سال اخیر هستند. همانند سایر محصولات مهم شرکت اینتل، خانوادهی Core i9، معرف یک پلتفرم جدید است (نه فقط یک پردازندهی جدید)؛ این چیپست جدید X299 نام دارد و از سوکت جدیدی با نام LGA2066 استفاده میکند که با پردازندههای قبلی سازگاری ندارد. پلتفرم جدید، برای اولین بار از پردازندههای Core i3 (رسما توسط اینتل تأیید نشده است) و Core i5 نیز پشتیبانی میکند. در گذشته برای خرید پردازندههای Core i3 و Core i5 باید مادربردی با سوکت LGA 1151 خریداری میکردید؛ ولی اگر میخواستید پردازندهای با ۶ هسته مانندCore i7 ۶۸۰۰K خریداری کنید، باید سراغ مادربردی با سوکت LGA2011 V3 میرفتید.
پردازندههای ۱۸ هستهای Core i9 7980XE و ۱۶ هستهای Core i9 7960X توسط سایتهای معتبر مورد آزمایش قرار گرفتهاند (تستهای سایت پیسی ورلد را از اینجا مشاهده کنید)، تنها نتیجهای که میتوان از این تستها گرفت، این است که پردازندهی ۷۹۸۰XE بدون هیچ تردیدی قویترین پردازندهی موجود است. طرفداران ایامدی میتوانند قیمت ۲ هزار دلاری پردازندهی ۷۹۸۰XE را به چالش بکشند؛ ولی آنچه مسلم است، پردازندهی ۷۹۸۰XE در تستهای تک و چند تِرِدی در صدر قرار میگیرد.
یکی از نکات این بررسی، کاربرد پردازندهای با این تعداد هسته است. تعداد هستههای زیاد، پردازندههای Core i9 را برای انجام کارهای چندتِرِدی (مانند انجام، ضبط و استریمینگ بازی) یا ایجاد محتوا مناسب کرده است. در غیر این صورت پردازندههای تردریپر، یک راه حل با قیمت بسیار پایینتر هستند (پردازندههای تردریپر برندهی نسبت کارایی به قیمت هستند).
اطلاعات پایه: فرکانس و تعداد هسته، قیمت، تاریخ عرضه و توان مصرفی
در این بخش، اطلاعاتی که بیشترین ارتباط را با کارایی یک پردازنده را دارد، مطرح میکنیم. فرکانس پایهی یک پردازنده، نشاندهندهی سرعت عمل آن در انجام کارهای مختلف است؛ درحالیکه تعداد هسته و ترد، نشان میدهد که چه تعداد تسک و ترد بهصورت همزمان قابل اجرا است. سری Core i9 از اعداد و ارقام بالایی در این معیارها بهره میبرند؛ ولی برای استفاده از این پتانسیل، باید رقم بالایی پرداخت کنید.
اکنون فرکانس کاری پردازندهها و مشخصات کامل آنها در دسترس است. تمام این پردازندهها آنلاک هستند و برای اورکلاکرها گزینه ایدهآلی به شمار میروند. در ادامه، تعداد هستهها، فرکانس کاری و قیمت تراشههای Core i9 را در کنار سایر پردازندههای جدید این پلتفرم مشاهده می کنید:
Core i9 Extreme Edition:
- Core i9-7980XE: (2.6GHz, 4.4GHz burst) 18 cores/36 threads, $۱,۹۹۹
Core i9:
- Core i9-7960X: (2.8GHz, 4.4GHz burst) 16 cores/32 threads, $1,699
- Core i9-7940X: (3.1GHz, 4.4GHz burst) 14 cores/28 threads, $1,399
- Core i9-7920X: (3.1GHz, 4.4GHz burst) 12 cores/24 threads, $1,199
- Core i9-7900X: (3.3GHz, 4.5GHz burst) 10 cores/20 threads, $۹۹۹
Core i7:
- Core i7 7820X (3.6GHz, 4.5GHz burst), 8 cores/16 threads, $599
- Core i7-7800X (3.5GHz, 4.0GHz burst), 6 cores/12 threads, $389
- Core i7-7740X (4.3GHz, 4.5GHz burst), ۴ cores/8 threads, $339
Core i5:
- Core i5-7640X (4.0GHz, 4.2GHz burst), 4 cores, 4 threads, $242
پردازندههای Core i9 قیمت بالایی دارند، ولی محبوب هستند. پردازندههای Core i9-7940X و i9-7960X و i9-7980XE در سایت معتبر نیواگ؛ یا پیشفروش میشوند یا به اتمام رسیدهاند.
پردازندههای سری ایکس Core i7 و پردازندهی Core i9 7900X از تاریخ ۲۰ ژوئن قابل پیشسفارش بودند. پردازندهی ۱۲ هستهای Core i9 7920X از تاریخ ۲۸ آگوست و پردازندههای ۱۴، ۱۶ و ۱۸ هستهای اینتل از تاریخ ۲۵ سپتامبر قابل خرید بودند.
در ابتدا توان مصرفی تراشههای جدید بین ۱۱۲ تا ۱۴۰ وات اعلام شد (با توجه به نوع تراشه) که نیازمند خنکسازی با خنککنندهی آبی بود. پس از آن، اینتل از وجود تراشهای با توان مصرفی ۱۶۵ وات خبر داد. این پردازندههای ۱۶۵ واتی در ماه آگوست و با نامهای i9-7980XE ،i9-7960X و i9-7940X معرفی شدند. پس از معرفی این محصولات و با بررسی آنها معلوم شد که توان مصرفی این پردازندهها قطعا بیشتر از پردازندههای تردریپر است.
مهمتر از آن، تمامی تراشههای Core i9 (منظور از Core i9 در اکثر قسمتهای این مقاله، کل خانوادهی اسکایلیک ایکس و کبی لیک ایکس است) از سوکت جدید R4 که یک سوکت ۲۰۶۶ پینی از نوع LGA است استفاده میکنند. به این معنی که برای استفاده از این پردازندهها نیازمند خرید یک مادربرد جدید هستید. همچنین این چیپست با سوکتهای قبلی سازگار نیست؛ بنابراین شما نمیتوانید از پردازندههای اسکایلیک یا کبی لیک روی این محصولات استفاده کنید.
Core i9 چیست؟
در نمایشگاه کامپیوتکس و در تاریخ ۳۰ می، کمپانی اینتل بهصورت رسمی تراشههای رده بالای این شرکت را معرفی کرد. پردازندههای جدید از معماری اسکایلیک ایکس با ۱۰، ۱۲، ۱۴، ۱۶ و ۱۸ هسته استفاده میکنند. پردازندههای Core i7 با ۸ و ۶ هسته نیز در این خانواده قرار میگیرند. این قسمت، کار را کمی پیچیده میکند. تمامی پردازندههای جدید اینتل از سوکت LGA2066 پشتیبانی می کنند؛ ولی پردازندههای Core i7 با ۴ هسته و ۸ ترد، پردازندهی Core i5 و پردازندهی Core i3 در خانوادهی کبی لیک ایکس قرار میگیرند؛ درحالیکه معماری ساخت آنها مشابه است.
چه زمانی پردازندههای X299 در دسترس هستند؟
پردازندههای سری ایکس Core i7 و پردازندهی Core i9 7900X از تاریخ ۲۰ ژوئن قابل پیشسفارش بودند. پردازندهی ۱۲ هستهای Core i9 7920X از تاریخ ۲۸ آگوست و پردازندههای ۱۴، ۱۶ و ۱۸ هستهای اینتل از تاریخ ۲۵ سپتامبر قابل خرید بودند.
پردازندههای Core i9 برای چه کاربردهایی مناسب هستند؟
همانطور که از قیمت این پردازندهها مشخص است، این محصولات برای هر شخصی مناسب نیستند. شما به پردازندهای با ۱۸ هسته و ۳۶ ترد نیاز نخواهید داشت مگر اینکه سراغ پردازشهای سنگین و چند تردی، مانند پردازشهای ویدیویی، بازی یا ایجاد محتوا بروید.
ارزانترین پردازنده پلتفرم X299 چه قیمتی دارد؟
ارزانترین پردازندهی سری جدید اینتل، Core i5-7640X با قیمت ۲۴۲ دلار است. پردازندههای Core i7 بین ۳۳۹ الی ۵۹۹ دلار قیمت دارند. قیمت تراشههای Core i9 از ۹۹۹ دلار شروع میشود و تا ۱۶۹۹ دلار ادامه دارد. گرانترین پردازندهی این سری از نوع «Extreme Edition» است و Core i9-7980XE نام دارد؛ این پردازنده با قیمت ۱۹۹۹ دلار به فروش میرسد. جالب است بدانید که برخی از پردازندههای گرانقیمت و پرقدرت این سری با تعداد محدودی به بازار عرضه میشوند که منجر به افزایش قیمت اصلی آنها میشود.
این پردازندهها از کدام واحد پردازش گرافیکی مجتمع استفاده میکنند؟
باید بگوییم این تراشهها واحد پردازش گرافیکی ندارند.
پردازندههای Core i9 چه جایگاهی بین پردازندههای سری «Core» اینتل دارند؟
پردازندههای Core i9، پنجمین سری از خانوادهی پردازندههای کامپیوتر خانگی هستند. این پردازندهها از سری core mآغاز و به تراشههای Core i3 ،Core i5 ،Core i7 و Core i9 ختم میشوند. همانطور که از شمارهی خانوادهها میتوان حدس زد، پردازندههای Core i9 قویترین تراشهها را برای کامپیوترهای خانگی به کار میبرند و کارایی و قیمت بالایی دارند.
البته معلوم نیست دقیقا چه چیزی پردازندههای Core i9 را از پردازندههای دیگر متمایز می کند. برای مثال پردازندهی Core i9 7900X دارای ۱۰ هسته و ۲۰ ترد است؛ به همین ترتیب پردازندهی Core i7 6950X از سری قبلی نیز از همین تعداد هسته و ترد استفاده میکند. با این حال اگر به دنبال ساخت و اسمبل یک سیستم با کارایی بسیار بالا هستید و میخواهید از یک پردازنده اینتل استفاده کنید، آسانترین راه، خرید یک پردازندهی Core i9 است.
Core i9 چه ارتباطی با Broadwell-E دارد؟
Core i9، جایگزینی برای پردازندههای Broadwell-E است.
قدرتمندترین پردازندهی پلتفرم رده بالای اینتل، Core i9 Extreme Edition نام دارد. این پردازنده عضوی از خانوادهی Core i9 با کارایی بسیار بالا به شمار میرود. در حال حاضر تنها یک تراشه با این پسوند وجود دارد: پردازندهی Core i9 Extreme Edition i9-7980XE.
آیا برای استفاده از پردازندههای Core i9 نیاز به مادربرد جدیدی داریم؟
بله. برای استفاده از تمامی پردازندههای جدید سری ایکس اینتل، نیازمند سوکت جدید R4 هستیم که یک سوکت LGA جدید با ۲۰۶۶ پین است؛ بنابراین برای استفاده از سوکت جدید، باید مادربرد جدیدی تهیه شود. همچنین پردازندههای خانوادهی X299 قابلیت بازگشتپذیری ندارند؛ به این معنی که نمیتوانید از پردازندههای اسکایلیک یا کبی لیک، روی این محصولات استفاده کنید. در حال حاضر فقط یک چیپست از خانوادهی جدید سری X پشتیبانی میکند: چیپست X299 و مادربردهایی که از این چیپست استفاده میکنند.
ویژگیهای جدید
علاوه بر افزایش کارایی در پردازندههای جدید، ویژگیهای جدیدی نیز به آنها اضافه شده است. در تراشههای قدیمیتر Broadwell-E، اینتل از یک فناوری با نام تکنولوژی توربو بوست مکس استفاده میکرد که «بهترین هسته» در میان سایر هستهها نیز نامیده میشود. در صورتی که تراشه نیازمند افزایش فرکانس بود، بهترین هسته بهصورت پویا انتخاب و اورکلاک میشد. ویژگی جدیدی که برای اکثر تراشههای Core i9 استفاده شده است و اینتل آن را یک بهروزرسانی برای فناوری توربو بوست مکس ۳ مینامد، دو هسته را بهعنوان بهترین هسته انتخاب میکند و فرکانس آنها را افزایش میدهد.
پردازندههای جدید میتوانند این ویژگی را زمانی که به آن احتیاج دارند، فعال کنند. بنابراین استفاده از این ویژگی مزیت بزرگی برای انجام بازیهای کامپیوتری با استفاده از چند ترد یا اجرای تسکهای همروند مانند استریمینگ بازی و پخش موسیقی محسوب میشود. این ویژگی در تراشههای ضعیفتر Core i9 وجود ندارد (همانطور که قبلا اشاره شد، منظور کل پردازندههای جدید سری ایکس است) و فقط پردازندههای i7 ۷۸۲۰X ،۷۹۰۰X ،۷۹۲۰X ،۷۹۴۰X ،۷۹۶۰X و ۷۹۸۰XE از این ویژگی استفاده میکنند.
تمامی ویژگیهای جدید محدود به پردازنده نیستند. چیپست X299 از حداکثر ۲۴ خط pci express ۳٫۰ پشتیبانی میکند؛ درحالیکه چیپست x99 Broadwell-E فقط از ۸ خط PCIe ۳٫۰ پشتیبانی میکرد. این ویژگی زمانی که قصد دارید کارایی سیستم خود را با استفاده از چند کارت گرافیک بالا ببرید، اهمیت پیدا میکند. خطوط PCIe اضافه میتوانند برای اتصال درایوهای پرسرعت NVMe (با درگاه PCIe) مورد استفاده قرار بگیرند که مستقیماً به خطوط PCIe پردازنده متصل است. در پردازندههایی با ۱۰ هسته یا بیشتر، تعداد خطوط PCIe 3.0 قابل استفاده به ۴۴ خط میرسد.
در واقع، اگر شما یک پردازندهی ۷۹۰۰X تهیه کنید، مادربرد شما از ۴۴ خط PCIe نسل ۳ استفاده میکند و حافظه نیز بهصورت ۴ کاناله به کار گرفته میشود. در صورتی که یک پردازندهی ۷۷۴۰X استفاده کنید، مادربرد از حافظه بهصورت دو کاناله استفاده خواهد کرد. تا جایی که فهمیدیم این کار دلیل فنی ندارد و فقط برای ایجاد تنوع در بازار مورد استفاده قرار میگیرد. بهتر است بگوییم این روشها برای خالی کردن بیشتر جیبهای خریداران به کار برده میشود.
تمامی این حرفها باعث به وجود آمدن گزینههای بیشتر پیش روی شما میشود. در صورتی که می خواهید از ۴ کارت گرافیک بهصورت ۸X روی یک کامپیوتر دسکتاپ اینتل استفاده کنید، باید سراغ یک سیستم Core i9 بروید.
چیپست X299 از حداکثر ۸ پورت ساتا ۳٫۰ و ۱۰ پورت یواسبی ۳٫۰ پشتیبانی میکند. در انتها، خرید پردازندههای Core i9 در کنار چیپست X299 به این معنی است که شما میتوانید به فناوری اوپتان اینتل دسترسی داشته باشید؛ فناوری اوپتان یک تکنولوژی برای کش کردن دادههای پرتکرار است.
آخرین ویژگی مهم موجود در پردازندههای جدید اینتل، VROC (مخفف Virtual RAID on CPU) نام دارد. در صورتی که این ویژگی فعال باشد، به کاربران این امکان را میدهد که حداکثر ۲۰ درایو NVMe از نوع PCIe را روی یک پارتیشن بوتیبل اجرا کنند. استفاده از این ویژگی رایگان نیست؛ به این معنی که برای استفاده از این فناوری باید ۲۹۹ دلار به کمپانی اینتل بپردازید و با استفاده از یک دانگل از آن استفاده کنید. بدترین قسمت این موضوع، عدم پشتیبانی کبی لیک ایکس از این ویژگی است. این موضوع بهطور کامل از سوی شرکت اینتل تأیید نشده است؛ بنابراین صحت و سقم آن در آینده معلوم خواهد شد.
تنظیمات اورکلاک
پردازندههای جدید اینتل برای عاشقان اورکلاک ساخته شدهاند. تمامی اعضای این خانواده آنلاک هستند (یعنی میتوانید فرکانس کاری پردازنده را بهراحتی و با افزایش ضریب فرکانس، بالا ببرید). البته اینتل استفاده از کولر بادی را برای خنک کردن این محصولات مناسب نمیداند. بنابراین فکر استفاده از خنککنندههای بادی را از سر خود بیرون کنید. این کمپانی، استفاده از خنککنندهی مایع TS13X را که بهصورت جداگانه قابل خرید است، پیشنهاد میکند. همچنین میتوانید از سایر خنککنندههای آبی که با چیپست LGA2066 سازگاری دارند روی سیستم X299 خود استفاده کنید.
TS13X از پروپیلن گلیکول برای انتقال گرما به رادیاتوری متشکل از یک فن با قدرت دمندگی ۷۳.۸۴ CFM (نویز تولیدی این فن ۲۱ الی ۳۵ دسیبل است) و میزان چرخش ۸۰۰ الی ۲۲۰۰ دور در دقیقه استفاده میکند. این محصول بین ۸۵ تا ۱۰۰ دلار قیمت دارد.
اینتل با استفاده از ابزار XTU (مخفف Extreme Tuning Utility) به پشتیبانی خود از اورکلاک هر هسته و تنظیم ولتاژ هستهها بهصورت مجزا ادامه میدهد. ویژگیهای جدید کنترلی عبارتند از:
- آفستهای کنترلی نسبت AVX 512 (مدارات AVX برای اجرای دستورات SIMD به کار میروند)
- کنترل ولتاژ تریم واحد کنترلی حافظه
- اورکلاک PEG/DMI
شرکت اینتل خدماتی با نام «برنامهی حفاظت از تنظیم کارایی پردازنده» ارائه میدهد. این خدمات نوعی سیاست بیمهگذاری برای اورکلاکرها است. این قانون فقط یک بار اجرا میشود؛ در صورتی که پردازندهی شما یک بار و فقط یک بار دچار خرابی یا سوختگی شود، این کمپانی بدون قید و شرط یک پردازندهی جدید در اختیار شما قرار خواهد داد. در جدول زیر مشخصات کامل پردازندههای جدید اینتل را مشاهده میکنید.
معماری | فرایند
ساخت |
هسته/
ترد |
فرکانس
پایه |
Boost 2.0 | Boost 3.0 | کش
L3 |
خطوط
PCIe |
توان
مصرفی |
قیمت | |
Core i9
۷۹۸۰XE |
skylake-X | ۱۴nm+ | ۱۸/۳۶ | ۲٫۶
GHz |
۴٫۲
GHz |
۴٫۴
GHz |
۲۴٫۷۵
MB |
۴۴ | ۱۶۵W | $۱۹۹۹ |
Core i9
۷۹۶۰X |
۱۶/۳۲ | ۲٫۸
GHz |
۴٫۲
GHz |
۴٫۴
GHz |
۲۲
MB |
۴۴ | ۱۶۵W | $۱۶۹۹ | ||
Core i9
۷۹۴۰X |
۱۴/۲۸ | ۳٫۱
GHz |
۴٫۳
GHz |
۴٫۴
GHz |
۱۹٫۲۵
MB |
۴۴ | ۱۶۵W | $۱۳۹۹ | ||
Core i9
۷۹۲۰X |
۱۲/۲۴ | ۲٫۹
GHz |
۴٫۳
GHz |
۴٫۴
GHz |
۱۶٫۵
MB |
۴۴ | ۱۴۰W | $۱۱۹۹ | ||
Core i9
۷۹۰۰X |
۱۰/۲۰ | ۳٫۳
GHz |
۴٫۳
GHz |
۴٫۵
GHz |
۱۳٫۷۵
MB |
۴۴ | ۱۴۰W | $۹۹۹ | ||
Core i7
۷۸۲۰X |
۸/۱۶ | ۳٫۶
GHz |
۴٫۳
GHz |
۴٫۵
GHz |
۱۱
MB |
۲۸ | ۱۴۰W | $۵۹۹ | ||
Core i7
۷۸۰۰X |
۶/۱۲ | ۳٫۵
GHz |
۴٫۰
GHz |
N/A | ۸٫۲۵
MB |
۲۸ | ۱۴۰W | $۳۸۹ | ||
Core i7
۷۷۴۰X |
Kabylake-X | ۴/۸ | ۴٫۳
GHz |
۴٫۵
GHz |
N/A | ۸
MB |
۱۶ | ۱۱۲W | $۳۳۹ | |
Core i5
۷۶۴۰X |
۴/۴ | ۴٫۰
GHz |
۴٫۲
GHz |
N/A | ۶
MB |
۱۶ | ۱۱۲W | $۲۴۲ |
در چند سال گذشته اینتل بر بازار پردازندههای دسکتاپ حکمرانی میکرد. اکنون با ظهور پردازندههای تردریپر و رایزن از سوی ایامدی، کمپانی آبی برای حفظ موقعیت خود در بازار پردازندهها تلاش فراوانی میکند. از جملهی این تلاشها، پردازندههای جدید چیپست X299 و پردازندههای نسل هشتم دسکتاپ را میتوان نام برد. پردازندههای X299 برای اولین بار چنین جهشی در تعداد هستههای تجربه میکنند و از سوی دیگر، پردازندههای Core i7 نسل هشتم دسکتاپ نیز برای اولین بار از ۶ هسته و ۱۲ ترد، به جای ۴ هسته و ۸ ترد استفاده خواهند کرد.
در حال حاضر پردازندهی تردریپر با ۱۶ هسته و ۳۲ ترد، از نظر تعداد هسته و ترد، اندکی پایینتر از پردازندهي ۱۸ هسته و ۳۶ تردی اینتل قرار دارد. بزرگترین برگ برندهی ایامدی، قیمت آن است. درحالیکه طرفداران اینتل به دلیل کمبود پردازندههای جدید در بازار، نیازمند پرداخت مبلغ بیشتری نسبت به قیمت اولیهی اعلامشده هستند، پردازندههای تردریپر با تخفیفهای قابل توجهی به فروش میروند. هنگام خرید یک پردازندهی جدید، سؤال مهمی که باید پرسیده شود این است: آیا خرید این پردازنده، با توجه به کاربرد مورد نظر خریدار، منطقی است؟ و آیا این پردازنده، از پردازندهی شرکت رقیب بهتر است؟