بازگشت ۸۰ درصدی معاملات ارزی بانک سپه به زمان پیش از تحریم ها/مبادله ۴٫۴میلیارد دلار در یکسال نیازی به ذره بین نیست، با گشایش های برجام اتفاق افتاد:

بازگشت ۸۰ درصدی معاملات ارزی بانک سپه به زمان پیش از تحریم ها/مبادله ۴٫۴میلیارد دلار در یکسال

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خبر شرق به نقل از ایرنا، «محمدکاظم چقازردی» روز چهارشنبه در نشستی با خبرنگاران با تشریح دستاوردهای اجرای برجام برای این بانک اظهار داشت: تا پیش از تحریم ها، بانک سپه از بانک های برتر کشور در حوزه فعالیت های ارزی بود.
وی ادامه داد: تا سال ۱۳۸۵ که بانک سپه مورد تحریم شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت، بیش از ۷٫۵ میلیارد دلار از مراودات ارزی کشور برعهده این بانک بود و نشان می داد دشمنان برای ایجاد اخلال در تجارت خارجی کشور، تحریم این بانک را در دستور کار قرار دادند.
وی افزود: در حدود یک دهه تحریم، شرایط روابط بانکی به شکلی درآمد که فعالیت شعب خارجی بانک سپه نظیر پی.ال.سی لندن نزدیک به صفر شد و تعداد نیروهای انسانی در این شعب از حدود ۴۰ نفر، به کمتر از تعداد انگشتان یک دست رسید.
چقازردی اظهار داشت: در برخی کشورها حتی با شرایط ابطال مجوز شعب رسیده بودیم.
وی با یادآوری دستاوردهای برجام برای نظام بانکی اظهار داشت: با آغاز اجرای برجام و با وجود آنکه نزدیک یک دهه تحریم، بانک های ایرانی را از مقررات و استانداردهای بین المللی دور کرده بود، در مدت سه ماه توانستیم الزامات مورد نیاز برای راه اندازی شعب را اجرا کنیم.
مدیرعامل بانک سپه با بیان اینکه در دوره تحریم بانک سپه برخی ساختمان های شعب خارجی خود را به دلیل زیانده بودن، از دست داده و به نقاط دور افتاده شهرها با کمترین امکانات منتقل کرده بود، اظهار داشت: در سه ماه توانستیم شعب را به محل مناسبی انتقال داده و آماده سازی و تجهیز کنیم.
چقازردی تاکید کرد: امروز شعبه فرانکفورت بانک سپه ۱۰۰ درصد عملیاتی شده است و شعبه های رم، پاریس و لندن نیز مقدمات کار را فراهم کرده اند که موجب شده از ابتدای امسال تاکنون ۴٫۴ میلیارد دلار گشایش ارزی در بانک سپه انجام شود.
وی در ادامه گفت: پیش بینی ما افزایش درآمدهای ارزی بانک به پنج میلیارد دلار تا پایان سال است که نشان می دهد در یک سال به ۸۰ درصد گشایش های ارزی پیش از تحریم ها دست یافته ایم.
چقازردی با یادآوری اینکه در دوران تحریم ها، بانک سپه مجبور بود روابط ارزی خود را از کانال های دیگری پیگیری کند، افزود: این مساله نه تنها درآمدی برای این بانک نداشت بلکه سبب افزایش هزینه های نقل و انتقال ها برای بازرگانان و بانک شده بود.

** آمادگی برای اعطای تسهیلات به زیان دیدگان پلاسکو
مدیرعامل بانک سپه در ادامه با گرامیداشت آتش نشانان شهید حادثه پلاسکو، از آمادگی این بانک برای اعطای تسهیلات به اصناف و صاحبان واحدهای تولیدی و تجاری ساختمان پلاسکو خبر داد.
چقازردی افزود: این بانک با هدف حمایت از کسب و کار و اشتغال همچنین به منظور کمک به صاحبان واحدهای صنفی واقع در ساختمان پلاسکو آماده ارایه تسهیلات به این واحدها است و به شعب بانک اعلام شده که پرونده های این افراد در اولویت باشد.

** گشایش های ارزی پسابرجام
چقازردی برقراری سوئیفت با ۸۸ بانک، فعال کردن ۴۲ فقره حساب نزد ۲۳ بانک خارجی و واحدهای خارج از کشور را از نتایج اقدامات صورت گرفته در بانک سپه و شرایط مهیا شده پس از برجام عنوان کرد.
وی گفت: این فعالیت های ارزی موجب شد تا بیش از چهار میلیارد و ۴۸۳ میلیون دلار در یکسال گذشته فعالیت ارزی در کارنامه بانک سپه ثبت شود.
مدیرعامل بانک سپه، گشایش ۱۴۴۶ فقره اعتبار اسنادی به ارزش یک میلیارد و ۹۹۸ میلیون دلار، صدور ۳۹۵ فقره برات اسنادی به ارزش ۸۴۸ میلیون دلار، صدور ۱۰۰۹۱ فقره حواله ارزی کالا به ارزش یک میلیارد و ۶۳۷ میلیون دلار، صدور ۱۸۴ فقره ضمانتنامه ارزی به میزان ۵۱۷ میلیون دلار را از جمله نتایج و دست آوردهای حاصل شده ناشی از شرایط پسابرجام برشمرد.
چقازردی، اعطای مجوز گشایش اعتبار و ثبت برات اسنادی و صدور حواله ارزی به ارزش ۲۵۶ میلیون دلار از محل سپرده بانک مرکزی نزد بانک «بی.سی.پی» (BCP)سوییس در قالب تسهیلات ریفاینانس را از دیگر فعالیت های عمده بانک سپه در بخش ارز دانست و تاکید کرد: بدون اجرای شدن برجام امکان تحقق این برنامه ها وجود نداشت.
رییس هیات مدیره بانک سپه همچنین گفت: این بانک برای همراهی با دولت در زمینه تنظیم بازار اقدام به گشایش اعتبار اسنادی برای واردات شکر و دانه های روغنی سویا به ارزش تقریبی به ترتیب ۵۶ میلیون دلار و ۱۵۰ میلیون دلار کرده است.
چقازردی، ارسال درخواست به کارگزاران برای فعال کردن حساب های قبلی و یا افتتاح حساب های جدید در حدود ۱۳۹ بانک و در ادامه تکمیل و ارائه مستندات لازم برای تثبیت روابط کارگزاری را از دیگر اقدامات این بانک دانست.
وی همچنین گفت: در دوره پس از برجام، بانک سپه نسبت به استقرار سامانه جامع ارزی در سطح شعب، واحدهای ارزی، ادارات کل ارزی، کاهش هزینه های نقل و انتقال وجوه تا نرخ ۱۰ درصد و بکارگیری و استفاده دوباره از ابزارهای بانکی اقدام کرده است.
به گفته چقازردی، صدور مجوز ۱۹ فقره گشایش اعتبار، ثبت برات و صدور حواله از محل تسهیلات BCP سوییس به مبلغ ۱۷۲ میلیون دلار و وصول مبلغ ۱۲۴ میلیون دلار بابت اقساط حساب ذخیره ارزی در راستای اجرای ماده ۲۰ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور از دیگر اقدام های بانک سپه در یکسال گذشته است.
وی دریافت چندین فقره پیشنهاد انعقاد قرارداد تامین مالی از بانک های خارجی، امضای تفاهم نامه تامین مالی به مبلغ ۱۷۰ میلیون یورو با موسسه تضمین صادراتی روسیه، برقراری ارتباط سوئیفت رمزدار با ۱۲۴ بانک خارجی و افتتاح یا فعال سازی حساب نزد ۴۲ بانک خارجی را از دیگر اقدمات صورت گرفته بانک در شرایط پساتحریم در حوزه ارز برشمرد.

** تامین مالی یکهزار پروژه برای تحقق اقتصاد مقاومتی
مدیرعامل بانک سپه که به مناسبت سی و هشتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گزارشی از عملکرد این بانک در حوزه اعتبارات و تسهیلات ارایه کرد، اظهار داشت: با نامگذاری امسال به نام اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل، بانک سپه ۱۰ هزار میلیارد ریال برای پرداخت به یکهزار بنگاه های تولیدی کوچک و متوسط طراحی کرد.
چقازردی با تاکید بر اینکه بخشی از رشد ۷٫۴ درصدی محقق شده در نیمه نخست امسال مرهون همکاری بانک های بزرگ در احیای واحدهای تولیدی است، اظهار داشت: این بانک تاکنون ۱۲ هزار میلیارد ریال به واحدهای تولیدی تسهیلات پرداخت کرده که بییش از رقم اولیه مصوب بوده است.
وی یادآورشد: این بانک تاکنون بیش از سه هزار و ۲۳۴ فقره تسهیلات به میزان ۲۳ هزار میلیارد و ۹۱۷ میلیون ریال به بنگاه های کوچک و متوسط پرداخت کرده که این اقدام در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی بوده است.
چقازردی ادامه داد: از این مبلغ معادل ۹۹۲ پروژه در قالب طرح رونق تولید با مبلغی معادل ۹۲۰۰ میلیارد ریال از طریق کارگروه های استانی و بقیه از طریق پرداخت مستقیم واحدهای بانک اعم از ثبت در سامانه یا خارج از سامانه پرداخت شده است.

** مشارکت ارزی و ریالی بانک سپه در تامین مالی ۱۵ پروژه بزرگ ملی
مدیرعامل بانک سپه، مشارکت ارزی و ریالی این بانک در تامین مالی ۱۵ پروژه راهبردی و بزرگ ملی با سهم الشرکه ارزی بیش از ۶ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار، ۹۵ میلیون یورو و سهم الشرکه ریالی افزون بر ۱۳ هزار میلیارد و ۲۸۷ میلیون ریال که به طور عمده از محل منابع صندوق توسعه ملی صورت گرفته را نتایج اقدامات بانک سپه برای کمک به تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی برشمرد.
وی گفت: این منابع با هدف حمایت از طرح های کلان اقتصادی در حوزه نفت و گاز شامل پتروشیمی های داراب، جهرم، فسا و فیروزآباد و دیگر پروژه های این حوزه توسط بانک سپه پرداخت شده است.
رییس هیات مدیره بانک سپه، طرح پالایش گاز بیدبلند را از بزرگترین طرح های نظام بانکی کشور بیان کرد که با عاملیت بانک سپه به اجرا درآمده است.
وی کل تسهیلات ارزی مورد نیاز طرح پالایش گاز بیدبلند را ۲٫۲ میلیارد دلار از محل صندوق توسعه ملی اعلام کرد و گفت: در این طرح بانک سپه اقدام به گشایش اعتبار یک میلیارد دلاری آن در کوتاه ترین زمان ممکن کرد.
وی با یادآوری مشارکت این بانک در طرح ملی مهار آب های مرزی گفت: تا پایان آذرماه امسال بابت ۶۰ طرح وزارت نیرو بیش از ۹۲ هزار میلیارد ریال و بابت ۳۷ طرح وزارت جهاد کشاورزی نیز پنج هزار میلیارد ریال به حساب پیمانکاران طرح ها واریز شده است.

** وارد جنگ قیمتی نرخ سود نمی شویم
مدیرعامل بانک سپه گفت: این بانک امسال با رعایت نرخ سودهای مصوب شورای پول و اعتبار و بدون ورود به جنگ قیمتی بانک ها بر سر نرخ سود و ایجاد هزینه، منابع جذب کرده است.
چقازردی افزود: این بانک از معدود بانک هایی بود که امسال حساب هایش قرمز نشد و در عین حال توانست نرخ رشد منابع خود را حفظ کند به گونه ای که امروز حجم تسهیلات اعطایی آن نسبت به پارسال ۲ برابر شده است.
چقازردی تاکید کرد: امروز مانده کل سپرده های بانک از مبلغ ۵۰۱ هزار و ۸۳۷ میلیارد ریال در اسفندماه پارسال با ۲۳ درصد رشد به ۶۱۶ هزار و ۲۵۲ میلیارد ریال در دی ماه ۱۳۹۵ افزایش یافته است.
وی از رشد ۴۰ درصدی صدور ضمانت نامه های ریالی خبر داد و گفت: حجم تعهدات مشتریان بانک بابت ضمانت نامه های ریالی از ۴۲ هزار و ۱۴۰ میلیارد ریال در اسفندماه ۹۴ به ۵۸ هزار و ۷۵۴ میلیارد ریال در آذرماه امسال افزایش یافته است.
همچنین حجم تعهدات مشتریان بانک بابت ضمانت نامه های ارزی به رقم ۱۰ هزار و ۸۸۴ میلیارد ریال در آذرماه ۹۵ رسیده است.
وی یادآور شد: بانک سپه بیشترین گشایش اعتبار را از محل صندوق توسعه ملی داشته و به سهم ۹۲ درصدی طرح های بالادستی و پتروشیمی از تامین مالی ارزی طرح ها و پروژه ها از محل صندوق توسعه ملی رسیده است.
وی گفت: مجموع قراردادهای عاملیت ارزی با صندوق توسعه ملی به رقم ۱۰ میلیارد دلار می رسد که از ۶ هزار و ۶۶۹ میلیون دلاری که بابت تامین مالی طرح ها و پروژه های ملی از محل منابع ارزی صندوق توسعه ملی تخصیص داده شده، ۶ هزار و ۱۴۷ میلیون دلار مربوط به طرح های بالادستی نفت و پتروشیمی است.
وی، رشد ۳٫۵ برابری در تسهیلات اعطایی بابت قرض الحسنه ازدواج، افزایش ۳٫۸ برابری در تسهیلات اعطایی بابت آسیب دیدگان ناشی از حوادث قهری، رشد ۷۶ درصدی در تسهیلات اعطایی بابت مسکن بنیاد شهید و امور ایثارگران، پرداخت تسهیلات بابت بهسازی نانوایی ها، پرداخت تسهیلات بابت بهسازی و نوسازی مسکن روستایی، پرداخت تسهیلات بابت قرض الحسنه درمان و نیازهای ضروری و پرداخت تسهیلات بابت قرض الحسنه خود اشتغالی را از دیگر دستاوردهای بانک سپه عنوان کرد.

** بازگشت ۵۰ هزار میلیارد ریال مطالبات معوق
مدیرعامل بانک سپه با یادآوری اینکه کمیسیون عالی وصول مطالبات از ابتدای امسال در این بانک تشکیل شده است و هر سه شنبه جلسه دارد، گفت: از آنجا که بنای برخوردهای قهری با مشتریان بزرگ که اغلب تولیدکنندگان و صاحبان صنایع هستند، نداشتیم، از طریق مذاکره و روش های حقوقی حدود ۵۰ هزار میلیارد ریال از این مطالبات معوق را تعیین تکلیف و وصول کردیم.
چقازردی افزود: امروز نسبت مطالبات معوق بانک سپه به ۱۰ درصد رسیده و تک رقمی شدن مطالبات هدف گذاری شده است و امیدواریم بتوان در سال آینده این نسبت را به هفت درصد کاهش داد.
به گفته وی، در حوزه صدور کارت های اعتباری نیز شعب بانک سپه مکلف شده اند پرداخت های خرد و سنتی خود را به سمت صدور این کارت ها هدایت کنند.

** ضرورت شفافیت در صورت های مالی بانک
مدیرعامل بانک سپه در ادامه بر ضرورت شفاف سازی صورت های مالی بانک ها تاکید کرد و گفت: عملکرد بانک ها باید همچون اتاقی شیشه ای برای مردم شفاف باشد تا در سپرده گذاری ها و عملیات های خود با در نظر گرفتن درجه ریسک بانک ها، اقدام کنند.